I september lanserte TINE produktserien E-pluss, energi- og næringstette produkter tilpasset behovet hos syke og eldre med liten appetitt. Produktene er resultat av et tett samarbeid med Haukeland universitetssjukehus og Bergen kommune.

En del av vårt ansvar

Som stor næringsmiddelprodusent, skal TINE ta et ansvar knyttet til samfunnets ernæringsutfordring og bidra til et sunt, variert og balansert kosthold. Dette gjennom å tilby produkter som møter forbrukernes ulike ernæringsbehov, gi god informasjon om produktene slik at forbrukerne kan ta informerte valg og bidra til økt kunnskap om hvordan fysisk aktivitet og et sunt kosthold sammen bidrar til god helse.

Underernæring er utbredt

I Norge har vi rikelig med mat. Likevel er undernæring et utbredt problem blant eldre og blant syke som ikke klarer å spise nok. Når man får for lite energi og næringsstoffer svekkes både muskelkraften, immunforsvaret og livskvaliteten. Hver fjerde pasient i sykehus og kanskje så mye som seks av ti beboere på sykehjem trenger tilpasset kost for å unngå ufrivillig vekttap og underernæring.

Utvikling i samarbeid med helseinstitusjoner

Ernæringsmiljøet ved Haukeland universitetssjukehus og Bergen kommune savnet gode og smakfulle matvarebaserte energi- og næringstette produkter, som kunne være lettere å få i seg for de som ikke har så god appetitt. Denne utfordringen gikk til flere norske næringsmiddelaktører, der iblant TINE som umiddelbart fattet interesse. Høsten 2011 inngikk Haukeland universitetssykehus, Bergen kommune og TINE et forpliktende samarbeid. Prosjektet fikk navnet Plussmat og strekker seg over en periode på tre år (2011-2013). Innovasjon Norge bidrar med tre millioner kroner.

Krevende forskning og utvikling

Mange meieriprodukter er godt egnet til å øke energi- og proteininnholdet i kosten på en naturlig måte, som fløte, smør og ost. TINE har derfor gode forutsetninger for å lage næringsrike produkter basert på vanlig mat og drikke. Plussmat-prosjektet har blitt et stort prosjekt i TINE, som blant annet inkluderer forskning på nye løsninger for å få til produkter med høyt energi- og proteininnhold, og med riktig smak og konsistens. Produktene utvikles etter ønsker fra helseinstitusjonene og etter spesifikasjoner fra ernæringsfysiologer ved Haukeland universitetssjukehus. Under utviklingen testes produktene av brukere, helsepersonell og kjøkkenpersonell i Bergen.

Mål med «Plussmatprosjektet»:

  • Utvikle energi- og næringstette produkter som kan friste ved liten appetitt
  • Utvikle en forretningsmodell for å nå hjemmeboende syke og eldre
  • Dokumentere effekt av å gi slike produkter til personer i risiko for underernæring
  • Spre kunnskap om underernæring for å bidra til at personer i risiko blir fanget opp og får et godt mattilbud.

E-pluss

E-pluss produktene er basert på vanlig mat og drikke, men er forsterket med ekstra energi, protein og vitamin C og D, næringsstoffer det lett kan bli for lite av når matinntaket er lavt. E-pluss produktene gir tilskudd av energi og næringsstoffer som blant annet kan bidra til å opprettholde kroppsvekten, styrke muskelmassen og opprettholde normal immunfunksjon.

e-pluss.png

E+ Plussdrikk inneholder mer enn dobbelt så mye protein og tre ganger så mye kalorier som helmelk.

Slutt på palmeolje

Palmeolje er vegetabilsk fett som utvinnes av oljepalmen. Den er benyttet fordi den har unike funksjonelle egenskaper i ulike matvarer. Palmeolje øker kolesterolkonsentrasjonen i blodet, og er dermed ugunstig for både barn og voksne. Vestens etterspørsel etter palmeolje har ført til at store områder regnskog hogges ned og omdannes til palmeoljeplantasjer. Det er ikke en bærekraftig løsning i global sammenheng og påvirker miljøet i bred forstand som økte klimagassutslipp, økt erosjon samt at hogst kan ødelegge urbefolkningens livsgrunnlag. Ved utgangen av 2012 har TINE redusert forbruket av palmeolje med 90 prosent. Innen utgangen av 2013 skal palmeolje være fjernet fra alle TINE-produkter.

Et litt sunnere alternativ

Vi spiser for mye mettet fett, sukker og salt samt for lite fiber i forhold til helsemyndighetenes anbefalinger. Nøkkelhullet er en merkeordning som skal vise vei til de sunnere valgene i matbutikken. Bare matvaregrupper som er viktige i et sunt og variert kosthold kan merkes med Nøkkelhullet. Som stor næringsmiddelprodusent, skal TINE ta et ansvar knyttet til samfunnets ernæringsutfordring og bidra til et sunt, variert og balansert kosthold. TINE har i dag 19 produkter merket med Nøkkelhullet.